συγγραφέας 
 
  Το διήγημα Ντούρα Ματσούκα για τα παιδιά της UNICEF 
 

Ένα μικρό απόσπασμα θα σας βάλει στο πνεύμα της ιστορίας....



Στο τέλος του χρόνου που έφυγε,  η  UNICEF  εξέδωσε ένα βιβλίο με δέκα διηγήματα γραμμένα από δέκα Έλληνες συγγραφείς  και χαρισμένα στα παιδιά του κόσμου με τίτλο  “Έχω πάντα Δικαίωμα”

Είχα την τιμή να μου προταθεί να συμμετέχω με το διήγημα Ντούρα Ματσούκα σε εικονογράφηση του ζωγράφου Ανδρέα Καράμπελα.



και κάπως έτσι ξεκινάμε..



Μια φορά πολύ παλιά ή και μόλις τώρα δα, μπορεί αύριο ή και χθες ή ακόμα και προχθές, έκανε την εμφάνιση της στη γη η μαγισσοκόρη του κακού.

Πρωταθλήτρια ιππασίας σε στριμμένο σκουπόξυλο κρατάει με μανία τα χαλινάρια αυτού του κόσμου και τον πάει όπου θέλει.  Όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, άλλος λίγο άλλος πολύ, έχουν δει τα έργα της και έχουν  πονέσει από αυτά. Γιατί από όπου περνάει η μαγισσοκόρη του κακού αφήνει πίσω της τα ίχνη μιας καταστροφής, λες και ο μοναδικός σκοπός της ζωής της είναι να σαρώσει το γέλιο και τη χαρά από τους ανθρώπους. Οι  γέροντες, οι  πολύξεροι και οι  σοφοί λένε πως στη θέση της καρδιάς δεν μπορεί παρά να έχει σκέτο ατσάλι και πως στα πνευμόνια της όλοι οι κακοί αέρηδες φυσάνε το κακό.

Το περίεργο είναι, πως αν και διασχίζει  το χώρο και το χρόνο από τότε που γεννήθηκε ο κόσμος, ποτέ κανείς δεν την έχει δει. Χρόνια τώρα τα καταστροφικά πατήματά της τα βλέπουν οι άνθρωποι παντού από τη μία ως την άλλη άκρη της γης, αλλά κανείς δεν είδε ποτέ μα ποτέ τη θωριά της. 

Η  Ντούρα Ματσούκα, όπως ονομάζουν τη μαγισσοκόρη του κακού, δεν φανερώθηκε ποτέ αυτοπροσώπως.  Έτσι δεν ξέρουμε αν έχει μεγάλη γαμψή  μύτη ή σγουρά κόκκινα μαλλιά ή αν τα μάτια της βγάζουν φωτιές. Εκείνο όμως που είναι γνωστό από τα απαίσια έργα που αφήνει πίσω της είναι πως είναι πολύ δυνατή, πως δεν γεννήθηκε για την αγάπη και πως έχει ένα μυαλό χωρίς καρδιά.

 

Τη  βάφτισαν με δύο ονόματα.  Ντούρα γιατί είναι σκληρή, άκαμπτη και αλύγιστη, αγύριστο κεφάλι και  έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και Ματσούκα γιατί με τις πράξεις της  κτυπάει και πονάει τους ανθρώπους σαν χοντρό ραβδί.

 

………………………….………………………………….

 

Οι εφτά μάγισσες του ήλιου δεν έχασαν καιρό. Έτρεξαν αμέσως  στις καλές μάγισσες  των παραμυθιών και τις ρώτησαν πώς το καλό νικάει το κακό.

«Εμείς ξέρουμε μόνο το μισό μυστικό το άλλο μισό το ξέρουν τα παιδιά», είπαν και  άνοιξαν το παμπάλαιο βιβλίο των παραμυθιών  που είναι δεμένο με μαγικά όνειρα . Η ξαφνική του εμφάνιση προκάλεσε απίθανους κλυδωνισμούς στον κόσμο. Σύντομα, μια φασαριόζικη ορδή   από όνειρα  γέμισε τον αέρα . Χιλιάδες σκονισμένα όνειρα κρυμμένα στα παραμύθια ξεχύθηκαν παντού σε κάθε γωνιά της γης . Με τόσα όνειρα στον αέρα η Ντούρα λαγοκοιμήθηκε και άφησε για λίγο ήσυχη τη  γη από τις κακίες της........