συγγραφέας 
 
Σύντομο βιογραφικό 

Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκε τη ζωή. Ένα μεγάλο μέρος από τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια έζησε έξω από την Ελλάδα. Από πολύ μικρή απόκτησε δύο καλούς φίλους: τη φαντασία και το χιούμορ. Φαίνεται πως η παρέα της μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια που σπούδαζαν αχώριστοι, καταβροχθίζοντας τα θρανία όλων των βαθμίδων, τη βοήθησε να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στην εκπαίδευση της ζωής.

Οι σπουδές της στην Εξελικτική Ψυχολογία, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία και τη Σκηνοθεσία την έπεισαν πως χωρίς χιούμορ, φαντασία και δημιουργική έκφραση, η εκπαίδευση δεν μπορεί να διαμορφώσει δημιουργικούς και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Εδώ και τριάντα δύο χρόνια που υπηρετεί την τηλεόραση και το βιβλίο κατορθώνει να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής, το όραμα με την πραγματικότητα. Στην Εκπαιδευτική τηλεόραση όπου εργάσθηκε από το 1979 έως το 2010 ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, γράφει σενάρια που στηρίζουν το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων και την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.

Είναι δημιουργός τουλάχιστον εκατό πενήντα εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για την εκπαιδευτική τηλεόραση με διεθνή βράβευση για τη σειρά “Ένα γράμμα μια ιστορία” βασισμένη σε αντίστοιχο ποιητικό της έργο, σεναριογράφος του βραβευμένου εκπαιδευτικού CD-ROM για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας “Ο Διαγόρας στην Ολυμπία” (συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης), και συγγραφέας του βιβλίου “Σύγχρονη εκπαίδευση και τηλεόραση”.

Από τότε που έγραψε το πρώτο της βιβλίο, το ντορεμιφασολλασι για να μιλήσει στο γιο της για τη μουσική μέσα από τη γλώσσα των παιδιών, η συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία αριθμεί 70 τίτλους.

Έργα της έχουν διακριθεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Κινέζικα και Κορεάτικα ενώ κάποια συμπεριλαμβάνονται ως αποσπάσματα στο ανθολόγιο ή ως προτεινόμενα στα σχολικά βιβλία του δημοτικού. Το έργο της αναφέρεται σε ακαδημαϊκές εργασίες για το νεωτερικό και ιδιότυπο χαρακτήρα της γραφής της.

Η Σοφία Μαντουβάλου όταν δεν παιζωγράφει για παιδιά, πεζογραφεί και γράφει ποίηση για ενήλικες.Η επιθυμία της να φέρει το παιδί κοντά στη λογοτεχνία την φέρνει πολύ συχνά στα σχολεία και τον έλληνα εκπαιδευτικό. Συμμετείχε σε πολλά προγράμματα φιλαναγνωσίας εντός και εκτός Ελλάδας μέσω του Εθνικού κέντρου βιβλίου, πανεπιστημίων και διεθνών φορέων. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, συγγραφής εκπαιδευτικού σεναρίου, δημιουργικής γραφής λογοτεχνημάτων με εκπαιδευτικούς στόχους και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης μέσα από τη λογοτεχνία.

Η Σοφία Μαντουβάλου με τη διεισδυτική της ματιά στη σύγχρονη κοινωνία, προσπαθεί παρέα με τους στενούς της συνεργάτες, τη φαντασία και το υπερβατικό χιούμορ, να απελευθερώσει τα παιδιά από τη βαρεμάρα και την ακινησία της στερεότυπης σκέψης και να τους προσφέρει μέσα από την οργανωμένη αταξία και τον πυρήνα ελευθερίας που κρύβουν τα βιβλία της τα μέσα που θα τα βοηθήσουν να σκέφτονται, να αισθάνονται, να εκφράζονται και να δρουν με ατομική και συλλογική ευθύνη για έναν καλύτερο κόσμο.